2022/02/23 | Актуально

Аванс, завдаток та розписка: відмінності та особливості

Зазвичай перед основним договором сторони підписують попередній договір, або вносять задаток або аванс за квартиру. Нерідко для спрощення і економії часу складаються розписки. Саме про відмінності між цими поняттями далі.

Аванс - сума, яка вручається покупцем продавцю в рахунок майбутнього платежу за обрану нерухомість. Аванс не несе стимулюючу функцію, але його наявність є фактом зацікавленості сторін. Наприклад, ви дали продавцю 10 тис.грн. у рахунок вартості майбутньої квартири. Якщо продавець передумав продавати квартиру, він ці гроші повертає покупцеві, тобто вам.

Завдаток – не просто частковий платіж, як прийнято вважати, а спосіб забезпечення гарантії купівлі житла. Правові наслідки порушення своїх зобов'язань будь-якої зі сторін будуть зовсім іншими, ніж коли ви даєте аванс. Завдаток необхідний для того, щоб підтвердити намір однієї сторони укласти договір і продовжити відносини із другою. Зауважимо, що задаток доречний винятково під час підписання попереднього та основного договору. Без останнього в цьому стимулюючому інструменті немає ніякого сенсу.

Головна відмінність між авансом та завдатком – саме відсутність чи наявність стимулюючої функції. У випадку із задатком сторони при відмові від підписання договору зазнають фінансових втрат. Якщо покупець відмовляється від угоди – завдаток залишається у продавця. А якщо відмовляється продавець – покупець отримує назад задаток у подвійному розмірі. Цей інструмент захищає інтереси двох сторін і відповідає принципам правової держави, які в даному випадку регулюються нормами Цивільного кодексу України.

Попередній договір складається в простій письмовій формі, у нього вносяться пункти, які є суттєвими для обох сторін. Зазвичай, це типовий документ. У ньому обов’язково має міститися наступна інформація:

• детальна інформація про покупця та продавця (ПІБ, паспортні дані, ідентифікаційний код)

• інформація про точні строки підписання основного договору із вказівкою місця та часу

• вказуються основні зобов'язання сторін до підписання основної угоди

• записується точна вартість і сам предмет договору (включаючи технічні дані із БТІ, наприклад, площа нерухомості)

Розписка не є завдатком. Вона може існувати разом з договором. Це так би мовити додаток до нього. Можна оформити договір у нотаріуса, але закон цього не вимагає у строгому порядку. Якщо продавець не захоче віддавати гроші, то він не буде їх віддавати ні за звичайним, ні по нотаріальному договором.

Розписку про отримання грошей повинен писати не посередник, а сам продавець. Посередник не має власності, тому виданий ним «документ» судом не буде визнаний і покупець втратить свої гроші.

Угода про завдаток вважається виконана з моменту реєстрації договору купівлі-продажу або за угодою  продавця і покупця з моменту підписання договору купівлі-продажу. Всі фінансові операції в Україні проводяться виключно у національній валюті – гривні. Відповідно до ст. 524, 533 Цивільного кодексу України ціну основного договору сторони можуть зазначити в іноземній валюті, визначивши, що сума має бути сплачена в національній валюті (гривнях) за офіційним курсом на дату платежу.

Замовити підбір квартири

Мене цікавлять:
Площа:*
Номер телефону:*
Зручний час для розмови: